Zondagmiddag , het loopt tegen elven , 'Chef's Place' , het kloppende hart van Horeca Expo 2022 in Hal 8 maakt zich klaar om de eerste gasten te ontvangen.
De inkleding , in mooiere termen het interieur genoemd , is alweer ' la crème de la crème.
Er is – gewoonte getrouw – heel goed over nagedacht.
Nog gauw een tekstje op een 'pancarte' corrigeren en Kees – we hebben de naam niet gevraagd – is klaar.
Terwijl de jongens en de meisjes van de Hotelschool Gent – volgens hun directeur Luc De Wispelaere zijn ze vandaag met 25 – nog wat overleggen over hoe ze straks tijdens de receptie de hapjes en de drankjes aan de man zullen brengen, steekt de dame op de foto ( waarover later meer ) de duim op.
Ze vind dat Wim Opbouck heel goed kan tekenen , en hoopt dat het tafellaken binnenkort op de veiling heel wat geld opbrengt voor het goede doel.
Chef Vilhjalmur Sigurdarson is niet zomaar de eerste de beste.
Met het uitspreken of het juist neerschrijven van zijn naam ben je al even lang onderweg als de tijd die hij nodig had voor de oversteek van Ijsland naar het Vlaamse vlakke land.
Het West-Vlaamse accent , dat u in het onderstaand interview met hem hoort , komt dus niet uit Reykjavik , maar uit Dranouter.
Daar keek hij bij Restaurant De Wulf al meteen tegen de sterren aan.
Nu heeft hij er , na een passage langs enkele andere sterrenrestaurants zoals Hertog Jan, zelf één.
In de Genste Brabantdam nog wel , waar hij samen met zijn wederhelft Joke Michiel
zijn eigen restaurant ' Souvenir ' runt.
Wie de visie van de Ijslandse topchef een beetje kent, kon al vermoeden dat er vandaag veel seizoensgebonden producten zouden worden gepresenteerd , ook nog eens geteeld door mensen uit de eigen streek.
En dat het vooral de groenten zouden zijn die de borden zouden kleuren.
Met het vijfgangenmenu waren de gasten ook al een tijdje zoet.
Wat het gerecht was , waar hij vanmiddag het meest fier op was , dat hoor je hieronder uit zijn eigen mond.
De bubbels kwamen dan weer verrassend uit Tomorrowland.
Dat was toch wat er op de menukaart te lezen stond.
' Solo Vida Reserva Brut Nature ' , de naam op zich al , is sprankelend.
De wijnen - het waren er drie – kwamen uit Oostenrijk.
Vooral de Grüner Veltliner Langenloiser (2021) was een pareltje.
Het Kamptal heeft trouwens nog wel wat kwaliteitswijnen in petto.
Langenlois is daarenboven de belangrijkste wijnstad van het land.
Verrassend nieuws nog op de openingsreceptie vanmiddag.
Ceo van Easyfairs Belgium Dirk Van Roy( de organisator van Horeca Expo ) kondigde aan dat hij vanaf nu een stapje opzij gaat zetten.
Wij hielden meteen ons hart vast , want breed was het niet , het kleine podium waar hij nu opstond.
Het nieuws sloeg ook in bij Nancy ( Lippens ) , zowat de rechterhand en steun en toeverlaat van Dirk.
Intussen hield Kenneth Verheyden ,de nieuwe Ceo van Easyfairs Belgium , het hele gebeuren nu al nauwlettend in de gaten.
Hoewel , helemaal nieuw is het voor Kenneth niet , want als ' senior finance executive ' ( zo heet dat tegenwoordig ) kent hij, meer dan iemand anders , het reilen en zeilen binnen het bedrijf.
En dan is er ook nog altijd Nancy ( met de juiste papieren in de hand ) om hem te briefen.
Horeca Expo 2022 loopt nog tot en met donderdag 24 november in Flanders Expo Gent.
(willy van bouchaute)