Altijd al gedacht dat er een dag zou komen dat ze de weg naar onze mooie stad zouden vinden ' , zei burgemeester Bart De Wever bij zijn verwelkomingsspeech.
Dat zelfs de giraffen hier een eindje verderop er halsreikend hadden naar uitgekeken , denken we er zo bij.
' A room with a zoo '.
Schitterende locatie , een amalgaam van authenticiteit en vernieuwing , en ook nog eens plaats zat.
Ideaal voor de mensen van de Michelin Gids voor België en Luxemburg om hun talrijke gasten te ontvangen.
En met een prachtige Koningin Elisabethzaal , waar alleen een toilet op dezelfde verdieping ontbreekt.
Simone Van Trier is een praatvaar die uren aan een stuk kan tateren , maar ook mensen op een ludieke manier kan entertainen.
En bovendien – om een Hollandse te zijn – het Frans behoorlijk meester is.
Alleen Alex Verhoeve, de directeur van Michelin België & Luxemburg – ook al een Nederlander - doet nog beter.
Er zullen vanmiddag 9 restaurants met 1 ster naar buiten lopen , en 2 met 2.
De grote vraag vooraf was hoe Floris Van Der Veken , de nieuwe chef van het ' Hof van Cleve ', nu annex Joris Van Der Veken het zou doen.
En of die al 1 ster zou waard zijn.
Het werden er verrassend genoeg 2.
Tot groot jolijt van ex-baas Peter Goossens die het genoegen had zijn opvolger op het podium te mogen roepen.
Peter zou op datzelfde podium nog uitgebreid worden gehuldigd.
In de zaal – ietwat verdoken – Marc Coucke , lichtjes met de voeten schuifelend.
Je weet maar nog nooit of Peter hier 1 of meerdere sterren voor zijn ' La Rigue ' in Knokke zou binnenhalen. Dat zou wat zijn.
Een utopie zo bleek.
Ook in de zaal zijn andere sterrenchef Wout Bru , die in Durbuy voor Coucke het mooie weer maakt , en nog veel meer.
Waarom we hem hier vanmiddag niet op het podium hebben gezien , vroegen we de altijd goedlachse Antwerpenaar.
' Dat is iets voor volgende jaar ' , was het trefzekere antwoord.
We kijken er nu al naar uit !
Hieronder vind u een snelle compilatie van de sterrenvoorstelling.
(willy van bouchaute)
(camera : anne-marie couliez)