foto's : frank croes/ omslag klaartje de buck
Het leven gaat hard en snel !
En vooral tijd is kostbaar.
Tijd die er vaak niet is.
Dus moet een mens een beetje organiseren.
Ook in de keuken.
Druk baantje in de week, late uren en geen zin om dan nog eens in de pannen te gaan roeren.
Kant-en klare maaltijden, vaak ongezond, haalt u liever ook niet in huis, en het geld voor “foodboxen” of afhaalgerechten besteed u liever aan andere zaken.
Dan is dit boek van Hilde Deweer de oplossing voor u.
foto's : frank croes / foto midden : anne-marie couliez
Hilde Deweer is culinair redacteur en , zoals op de rugzijde van het 160 bladzijden tellende boek vermeld, “foodie pur sang”.
Maar Hilde staat ook zelf graag achter het fornuis.
Daar is ze voornamelijk in het weekend mee “in de weer” .
Meteen goed voor de ganse week lekker en gevarieerd eten.
Wat ze zoal klaarmaakt, en hoe ze dat doet, legt ze u helder uit over 75 recepten.
Ovenschotels, stoofpotten, aardappel-, pasta- en rijstgerechten, quiches en snelle salades...enkel nog af te werken of op te warmen, en u kan zo aan tafel.
Ideaal ook wanneer er onverwacht gasten voor de deur staan.
Wat ook interessant is, is de “organiser” achteraan in het boek.
Het ene gerecht heeft immers een langere houdbaarheidsdatum dan het ander.
Hier staat dan uitgelegd welk je het best eerst uit de koelkast haalt ( op maandag bijvoorbeeld ) en hetwelk je gerust tot vrijdag bewaren kan ( in de vriezer dan ).
Zo houd u het veilig.
Zoals gewoonlijk bij het recenseren van een kookboek maken we er nu ook zelf een gerechtje uit klaar.
“ Blinde Vinken met biersaus “ op bladzijde 101, lijkt ons ideaal om even uit te proberen.
We zetten ons op een stille zaterdag aan het werk, en waren na een goed halfuur klaar met de klus.
Over de blinde vinken kieperden we een bruin abdijbiertje biertje uit de Aldi ( “Park”, Heverlee ).
Na afloop ging alles de ijskast in.
Bovenaan, want ook het waarom hiervan wordt in het boek haarfijn uitgelegd.
Op dinsdag ( aanbevolen in de organiseren ) vlogen de vinken op ons bord, vergezeld van wat aardappelen en enkele verse blaadjes sla (onze keuze ) , maar het kon dus ook in “ één pot”-versie met wortelen.
foto's : frank croes
“ Koken in het weekend / Eten de hele week “ is uitgegeven bij “M-books” en verkrijgbaar in de boekhandel. ISBN 978 90 223 3410 2.
(willy van bouchaute)
WORD MISS BELGIE 2017!
“Het Nationaal Comité Miss België is nu reeds op zoek naar kandidates voor Miss België 2017:
Ben je jong, ambitieus, op zoek naar een nieuwe uitdaging en voldoe je aan volgende criteria?
geboren tussen 1991 en 1998 (tot 25 jaar)
vrouwelijk geslacht, ongehuwd en kinderloos
Belgische nationaliteit
In het bezit van rijbewijs B tegen 1 december 2016
Schrijf je dan in vóór 30 april 2016 op www.missbelgium.be !”
Lukt altijd!
De boutade is straf, maar het boek zelf is dat ook.
En het uitroepingsteken staat er helemaal terecht.
Elise Delprat-Alvares brengt u in dit “Kookboek voor starters” 200 snelle en makkelijk klaar te maken recepten.
Het boek is met zijn 408 bladzijden best lijvig te noemen, maar elk gerecht apart is heel bondig, en hooguit in 3 stappen , uitgelegd.
Met op de linkerbladzijde miniatuur afbeeldingen van de benodigde ingrediënten, en icoontjes die u wegwijs maken in hoe het gerecht verder moet worden afgewerkt, hoeveel personen er kunnen van genieten, en hoe groot het in uw budget hapt.
Op de rechterbladzijde ziet u dan het kant en klare resultaat.
De hapjes vooraf, voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten liggen binnenkort ook op uw bord, feilloos !
Indien u eerst het boek in huis haalt tenminste.
“Lukt altijd” is uitgegeven bij WPG uitgevers onder ISBN 978 90 223 3398 3 en verkrijgbaar bij elke zichzelf respecterende boekhandel.
Het gezellige taartenboek ( Livai Claessen/ foto's Frank Croes)
Livia Claessen, bekend van haar werk voor Libelle, Feeling en Vitaya Magazine, bundelde al haar kennis rond taarten bakken in een boek van 188 bladzijden.
“Ruim 80 heerlijke taarten voor elk seizoen”, dat is wat de ondertitel belooft.
Een goede voorbereiding is het halve werk en een elke deeg is niet zo maar een deeg.
Een gedegen voorkennis is goud waard.
En meteen al nodig om een “ Chocoladetaart zonder bloem “ te bakken.
Wat onze eega, na de oven op 175 graden voorverwarmd te hebben, meteen en met succes probeerde.
In de zomer nog lekkerder met een coulis van frambozen of aardbeien, gaf de auteur als tip mee.
We moeten beslist ook eens de “ Clafoutis met kersen “ uitproberen, of “ De perentaart met Frangipane”.
De “Meringues” zien er trouwens ook prima uit, net als “ De Zomerse Fruittaarten”.
Twaalf hoofdstukken te gaan, maar er is geen haast.
De zomer is lang, en mocht de winter al eens sneller voor de deur staan dan gepland, beginnen we aan de “ Wintertaarten “.
Gezelligheid troef met dit heerlijke boek aan je zijde.
“Het gezellige taartenboek “ is uitgegeven bij WPG uitgevers onder het nummer ISBN 978 90 223 3414 0 )
(recensie : willy van bouchaute)