foto's : frank croes/ omslag klaartje de buck
Het leven gaat hard en snel !
En vooral tijd is kostbaar.
Tijd die er vaak niet is.
Dus moet een mens een beetje organiseren.
Ook in de keuken.
Druk baantje in de week, late uren en geen zin om dan nog eens in de pannen te gaan roeren.
Kant-en klare maaltijden, vaak ongezond, haalt u liever ook niet in huis, en het geld voor “foodboxen” of afhaalgerechten besteed u liever aan andere zaken.
Dan is dit boek van Hilde Deweer de oplossing voor u.
foto's : frank croes / foto midden : anne-marie couliez
Hilde Deweer is culinair redacteur en , zoals op de rugzijde van het 160 bladzijden tellende boek vermeld, “foodie pur sang”.
Maar Hilde staat ook zelf graag achter het fornuis.
Daar is ze voornamelijk in het weekend mee “in de weer” .
Meteen goed voor de ganse week lekker en gevarieerd eten.
Wat ze zoal klaarmaakt, en hoe ze dat doet, legt ze u helder uit over 75 recepten.
Ovenschotels, stoofpotten, aardappel-, pasta- en rijstgerechten, quiches en snelle salades...enkel nog af te werken of op te warmen, en u kan zo aan tafel.
Ideaal ook wanneer er onverwacht gasten voor de deur staan.
Wat ook interessant is, is de “organiser” achteraan in het boek.
Het ene gerecht heeft immers een langere houdbaarheidsdatum dan het ander.
Hier staat dan uitgelegd welk je het best eerst uit de koelkast haalt ( op maandag bijvoorbeeld ) en hetwelk je gerust tot vrijdag bewaren kan ( in de vriezer dan ).
Zo houd u het veilig.
Zoals gewoonlijk bij het recenseren van een kookboek maken we er nu ook zelf een gerechtje uit klaar.
“ Blinde Vinken met biersaus “ op bladzijde 101, lijkt ons ideaal om even uit te proberen.
We zetten ons op een stille zaterdag aan het werk, en waren na een goed halfuur klaar met de klus.
Over de blinde vinken kieperden we een bruin abdijbiertje biertje uit de Aldi ( “Park”, Heverlee ).
Na afloop ging alles de ijskast in.
Bovenaan, want ook het waarom hiervan wordt in het boek haarfijn uitgelegd.
Op dinsdag ( aanbevolen in de organiseren ) vlogen de vinken op ons bord, vergezeld van wat aardappelen en enkele verse blaadjes sla (onze keuze ) , maar het kon dus ook in “ één pot”-versie met wortelen.
foto's : frank croes
“ Koken in het weekend / Eten de hele week “ is uitgegeven bij “M-books” en verkrijgbaar in de boekhandel. ISBN 978 90 223 3410 2.
(willy van bouchaute)