We ontmoeten Mari “ Maris “ Hakkenberg op de Tuindagen van Beervelde, waar ze hand van de graaf mag schudden omdat ze aldaar door een vakjury met een prijs werd bedacht die alleen wordt uitgereikt aan standhouders die met één of ander product de aandacht weten te trekken.
Op Mari's stand , die luistert naar de lieflijke naam “ Le Jardin des Etoiles “, staan twee boeken geëtaleerd die er nogal imposant uitzien.
Wanneer ze ons enkele dagen later vanuit haar knusse stekje in de Picardie een mail stuurt met de hoofding “ groet van Mari van de dikke (kook)boeken “ valt alles meteen op zijn plaats.
In tegenstelling tot haar boeken ziet blonde Mari er rank en slank uit.
Dat ze geen vlees eet – niets met oogjes - en hoofdzakelijk leeft van de heerlijke groenten uit eigen tuin, zal hier ook wel spelen.
Met een koksdiploma op zak liet Hollandse Mari op een dag haar potten in Amsterdam voor wat ze waren, en trok met levensgezel Bart – die ze in haar boeken steevast B. noemt - naar “La Douce France”.
Wel niet te ver weg , naar Les Hauts- de- France, want ze kende het daar al een beetje.
Dat mensen keer op keer van haar willen weten hoe de vork precies aan de steel zit, begint haar stilaan op de heupen te werken.
De vraag wordt dus beter niet meer gesteld
Hoeft ook niet, het antwoord staat in onderstaand interview.
“Mari plukt de dag “ is inderdaad een dik en lijvig boek.
Na een voorwoord van B. legt Mari zelf - over 3 pagina's- uit waarom haar boek meer is dan zomaar een kookboek.
Het is ook een dagboek dat je bij haar laat binnenkijken, niet alleen in haar tuin en keuken, maar ook een beetje in het pannetje van haar hersenen.
“Wie daar geen behoefte aan heeft, gebruikt het gewoon als kookboek en slaat de rest over”, schrijft ze er nog bij.
Gelukkig hebben wij dat niet gedaan.
Zo kwamen we al snel te weten dat ook voor een groenteboerin- die naam dicht ze zichzelf toe – de ene dag de andere niet is.
Op haar terrasje aan de Tour Génot 15 Besmont (Aisne/France) staat een belletje.
Zo eentje waarmee je door één klop met de vlakke hand je komst kan melden.
Dat doen wel meer mensen die al fietsend haar deur passeren.
Of die een kamer voor de nacht willen.
Indien geen plaats en soms ook wel eens geen goesting stuurt Mari je wel bij de buren.
Voor je aanbelt, zie je maar dat je haren een beetje in de plooi liggen en je tanden zijn gepoetst,.want voor je het weet zit je zó in Mari ' s volgende dag(kook)boek.
Daar weten enkele “last minute” bezoekers (troetel-fransozen) en ene Claude P. nu al van mee te spreken.
De Hollandse directheid, weet je wel.
Vlamingen hebben het er nog altijd een beetje moeilijk mee.
Maar wanneer je eerste boek ( Mari's Groentebijbel ) zo'n 25.000 keer over de toonbank is gerold, mag je al eens meer je ongezouten mening neerschrijven.
In “Mari plukt de dag” staan niet alleen heerlijke groenterecepten ( 607 om precies te zijn), maar ook 1001 tips en trucs, zoals hoe stug deeg soepel maken en hoe het laatste restje uit een spuitzak krijgen.
Zaaitips zorgen dan weer voor een rijke oogst, en weetjes over composteren zorgen voor een voedzame bodem.
Maak kennis met “Saint Nectaire” en “Reblochon”.
Leer hoe die half harde en andere kazen te snijden en welke wijn er bij te presenteren.
Weinig kans dat de crêpes op Chandeleur ( Lichtmis ) na het lezen van Mari's boek nog zullen mislukken, en waarom een “Louis d' Or” in je broekzak daarbij nuttig is.
Met “ Mari plukt de dag “ ben je een gans jaar zoet, 4 seizoenen gespreid over meer 800 pagina's.
Neem rustig de tijd, dag per dag en step by step, en je leven zal er zo veel (h)eerlijker en lekkerder uitzien.
(willy van bouchaute)
(foto's : andré buysse)
“Mari plukt de dag” is uitgegeven bij “ Carrera Culinair “ ( Overamstel Uitgevers ) en kost 45 euro.
ISBN 978 90 488 3887 5
www.carreraculinair.nl
www.overamstel.com
Met de “Saladebijbel “ heeft Mari intussen ook al een opvolger voor haar “Groentebijbel”klaar.
Wilt u kennismaken met Mari's Terrasje, Table et Chambre d' Hotes in Picardie ? :
http://www.jardindesetoiles.com