• WEBSITE BANNER EDIT 2020 1.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 2.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 3.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 4.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 5.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 6.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 7.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 8.jpg

 

Cocktail A Night”

 

foto's : Bramski

 

Andy De Brouwer runt aan de Suikerkaai 1 A, vlakbij het station in Halle het restaurant “Les Eleveurs”, dat zijn naam te danken heeft aan de eeuwenoude traditie rond het oersterke Brabantse trekpaard.

De maître sommelier, want dat is Andy ook nog eens, werkt in de keuken met streekgebonden producten uit het Pajottenland.

In diezelfde keuken is de leiding in handen van chef Michel Borsy.

Beiden hebben nu hun afzonderlijke talenten samengebundeld en neergeschreven in een toch wel uniek boek, “Cocktail A Night”.

40 heerlijke alcoholische en niet-alcoholische cocktails staan er zij aan zij met telkens een perfect aansluitend gerechtje.

Funky hapjes”, noemen ze het zelf.

Er wordt ook uitgelegd hoe u zo'n cocktail in elkaar flanst, hoe en met wat u hem het best schudt, en in wat voor glas u hem het mooist tot zijn recht laat komen.

En wat wij persoonlijk een extra reden vinden om dit boek onder uw kerstboom te leggen is dat de auteurs ook nog eens de dranken, die als basis voor de cocktails fungeerden, van nabij zijn gaan bekijken : waar ligt hun oorsprong, hoe worden ze gemaakt, en wat is de weg die ze afleggen om tot bij u te raken.

Hier en daar verrassen de auteurs u ook met enkele “weetjes“, die u uiteraard eerder nog niet kende maar waar u, na het lezen van hun boek, best knap kan mee uitpakken bij uw vrienden.

Is tequila hetzelfde als mescal?”

Zit er een worm in uw mescal, en is het wel een echte?”

Bent u nog mee met de tijd als u uw cocktail in laagjes serveert?”

Drinkt u het best Chinese of Japanse sake ? “

Allemaal redenen om u naar de boekhandel te reppen.

De tijd is er rijp voor.

 

 “Cocktail A Night” is uitgegeven bij Manteau (WPG uitgevers)

ISBN 978 90 223 3309 9

 

 

DAGELIJKSE KOST , Koken met gezond verstand" ( Jeroen Meus )

 

foto's : Verne

 

Indien Jeroen Meus het voorwoord van zijn boek “Dagelijkse Kost, Koken met gezond verstand “ zelf heeft geschreven - wat wij aannemen - is hij niet alleen een briljante kok, maar ook nog eens een begenadigd schrijver.

Met heel wat gevoel voor humor trouwens!

En precies dat soort humor, zoals we hem zelf graag horen.

285 pagina's telt het boek, wat best lijvig is voor een kookboek.

Naast 100 nieuwe recepten, piekfijn uitgelegd zoals we dat van de TV-kok gewoon zijn, bevat het boek ook nog eens een aantal ludieke foto's van de auteur zelf : als klein manneke, als adolescent, als de joviale gast zoals velen hem nu kennen.

Aangedikt met een aantal quotes, die hem nauw aan het hart liggen.

Jeroen schotelt u hier naast een aantal oeroude gerechten zoals “Tomatensoep met (veel) balletjes” en “Hutsepot met rookworst”, ook heel wat “speciallekes” voor, zoals “Ramen“ (een Japanse Miso soep) en “ Merguez met Tabouleh en Baba Ganoush” (een Libanees recept).

Het register vooraan, dat is opgedeeld in diverse hoofdstukken ( vlees, vis, veggie, pasta &pizza, soep en dessert ) verwijst naar de bladzijden waar de recepten met deze hoofdingrediënten zich bevinden. En dat is handig.

Jeroen heeft, net zoals Andy en Michel hierboven, ook een aantal weetjes en tips voor u, één of meerdere per gerecht zelfs.

Zo ruiken we, op zijn aanraden, vanaf nu aan de onderkant van een ananas in plaats van aan de bovenkant om te weten of hij rijp is, en

roosteren we onze koriander en kardemom eerst even, vooraleer we hem in onze pompoensoep gooien.

Aalsterse Vlaai ziet er niet uit volgens Jeroen, maar smaakt dan weer verdomd lekker.

Spaghetti, ieder heeft zo wel zijn manier om die te maken, maar de “Love Spaghetti “ van Meus is een toppertje.

Jeroen Meus is een volkse jongen.

U vindt dus heel wat volkse gerechten in deze “ Dagelijkse Kost “.

Maar Jeroen heeft ook dat fijne kantje in zich , waarmee hij zijn gerechten net dat tikkeltje meer meegeeft.

En dan is er nog de wereldburger in Jeroen, die op reis zijn ogen de (dagelijkse, in dit geval de exotische) kost geeft.

Benieuwd wat hij nu laatst in Cuba zal hebben gezien.

Jammer dat Fidel (Castro) er niet meer zal kunnen van proeven.

(willy van bouchaute)

 

DAGELIJKSE KOST ( Koken met verstand ) “ is uitgegeven bij Manteau (WPG uitgevers).

ISBN 978 90 223 3311 2

http://www.wpg.be/manteau/home-manteau