Dat 2 sterrenchef Filip Claeys de openingsreceptie op Horeca Expo 2023 zou verzorgen was een opsteker.
We ontmoetten Filip voor de eerste keer in 2015 bij de opstart van zijn geesteskind
' The North Sea Chiefs ' , hier in ditzelfde 'Flanders Expo'.
In het restaurant boven in Hal 1 toen , waar het algauw veel te druk werd.
We herinneren ons nog dat Filip , toen chef van het jaar bij Gault Millau , er op dag 2 het bezoek kreeg van Olly Ceulenaere , die net een uurtje eerder in het foyer vooraan zijn eerste Michelinster had binnengehaald.
' Publiek ' in Gent , en ' De Jonkman ' in Brugge , ze hadden meteen heel wat om over te praten.
Nu , zo'n 8 jaar later interviewen we Filip opnieuw , met heel wat minder (positieve) stress.
Vooral omdat de uitreiking van de Michelin sterren niet langer gekoppeld is aan deze
' Horeca Expo '.
Filip tovert hier vanmiddag op ' Chefs Place ' 6 gerechtjes , plus eentje extra, uit zijn culinaire hoed.
Te beginnen met de Tartelette romanseco, over de rund tartaar met rode biet , de panna montana , de selder zuring , de tarbot karnemelk tot de sabayon met bosbes.
' Dat we niet alleen zijn gerechten , maar ook en vooral zijn desserts geweldig vinden', vertellen we hem in het interview '.
En dat is gemeend en van ganser harte.
Dirk Van Roy mag dan wel een stapje omhoog hebben gezet , het spreekgestoelte geeft hij niet zomaar uit handen.
De zondag , traditiegetrouw de eerste dag van Horeca Expo , is voor hem nog altijd
de ' Hoogmis ' van de Horecawereld.
Waarop burgemeester Matthias De Clercq gretig in pikt met de boutade dat hij slechts één keer op een jaar naar de mis gaat , en dat dit uitgerekend vandaag is.
Vlaams Minister Ben Weyts heeft het niet zo hoog op met al dat 'missen gedoe ' , maar dit missen : voor geen geld van de wereld.
Dan is het de beurt aan Nancy Lippens om de ' Innovations Awards ' uit te reiken.
Zo'n 8 tal zijn er dat , waaronder die van ' Visitor's Choice ' die naar ' Cooking Blueprints' ging , die een schitterende boekenreeks brengt met als titel ' Koken is ...begrijpen '.
Ook Peter Goossens die volgende maand afscheid neemt van zijn ' Hof van Cleve ' werd in de bloemetjes gezet.
En terecht.
Veel lof ook van topchef Filip Claeys voor de jongens en meisjes van Hotelschool Gent , die hem bij openingsreceptie klassevol assisteerden.
Benieuwd wat 3 sterren Viki Geunes ( hier in gesprek met Herman Maes van ' Maes Kitchens ) van Filips gerechtjes vond.
Helaas hebben we het hem , wegens niet willen storen , niet gevraagd.
Niet te ziltig hopelijk ?
(willy van bouchaute)
(camera/foto's : anne-marie couliez)
HORECA EXPO 2023 nog tot en met woensdag 22 november in
FLANDERS EXPO GENT.